hocus.’un Dahi Geliştiricisi: Yunus Ayyıldız

Mobil oyun haberlerinin tek adresi Mobidictum’dan tekrar merhaba! Röportajlarımız geçtiğimiz yılın en çok konuşulan oyunlarından ve daha önce tanıtımını yaptığımız hocus.’un Kristal Pixel ödüllü geliştiricisi Yunus Ayyıldız’la devam ediyor. Sizleri bu ilham verici röportajla başbaşa bırakıyoruz.

 

Oyun geliştirmeye nasıl başladın? Önce programcılık sonra mı oyun geliştirme geldi?

Başta oyun yapmak gibi bir düşüncem yoktu. Üniversite 2. sınıftayken web işleri ile programlamaya başladım. Sonra web sitesi yaparken flash kullanmaya başladım web sitelerinde. Web ile uğraşırken nasıl daha iyi kod yazıldığını gördüm. Yavaş yavaş tasarım da yapmaya başladım. Kod bilgim de o sırada gelişiyordu. 2 sene geçti aradan, baktım herkes oyun geliştirmeye yönelmiş, ben de başladım. O aralar çevremdeki herkes aynı zamanda oyun oynuyordu. Bu iki etken benim oyun geliştirmeye yönelmemde büyük etken oldu.

Kendini geliştirmen nasıl oldu bu konuda?

Bir firmada 2 sene programcı olarak çalıştım programlama tarafım iyice gelişti. Tasarım ve programlama beraber gitti. 1 sene programlama kısmını bıraktım, sonra geri döndüm.

Benim ilgimi çeken her zaman geometri tarafı oldu. Şekilsel şeyleri seviyorum. Kafamdakileri şekillerle ifade etmeyi. Yaptığım tüm oyunların özelliği sanatsal olması. Geometrinin altındaki sanatı keşfetmeyi seviyorum, en çok hoşuma o gidiyor.

İlk geliştirdiğin oyun?

Activeden için ufak bir Flash oyunu yapmıştım. Boş zamanlarımda uğraşıyordum. Küçük çaplı oyunlar yapıyordum. Bazen kendim oyun fikirleri geliştiriyordum. Bazen başka oyunların klonu oluyordu. Kendimi biraz test edip tecrübelendikten sonra oyunlarımı markete koymaya karar verdim.

Yaptığım çok zor bir oyun vardı. “Kaplumbo” adında. GGJ’de 2. olan bir oyunun üzerine 6 ay fazladan uğraşım üzerine çıktı. Fakat oyunu daha fazla zorlaştırdım, çok da indirilmedi, o yüzden kaldırdım. O gün anladım ki bu işler böyle değil. Bir oyuna illa çok emek verdin diye tutacak diye bir şey yok.

Bu tecrübeyi edindikten sonra nasıl devam ettin?

“Pop to Save” diye bir oyun yaptım. 5000-10000 civarı indirmesi oldu. Üzerine “joinz” diye bir oyun yaptım. İlk para kazandığım oyun o oldu. “Noodlecake” adında bir yayımcı oyunu sattı. Ardından “twelve” diye bir oyun yaptım 2048 tarzında, o da 100 bin civarı indi.

Bunların üzerine “rop”u geliştirdim ve Mildmania yayımcısı adı altında çıktı. rop baya sattı ve ödül de aldı. Daha sonra kendi 12910773_10156744784585301_36383686_nyayınladığım hocus geldi ve esas başarıyı yakaladım.

hocus nasıl başarıyı yakaladı peki?

Apple feature çok etkili oldu. Kategoride çok iyi yapboz oyunları var, fakat bir süre feature listesinde kalmam benim için yetti.

Sen kaç yaşında başladın ve geliştiricilere tavsiyelerin var mı?

Üniversite 2-3. sınıf sıralarında başladım, o zamanlar 23 yaşındaydım. Şimdi 30 yaşındayım. Önemli olan hobinizle uğraşmak ve mutlu olmak. Ara sıra memlekete gidip, köye gittiğim zamanlar bile hoşuma gittiği için oturup algoritmaları incelerdim. Her şey para için değil. Para hayatta kalmak için önemlidir Fakat başarı için hobinize boş vaktinizde uğraşmanız ve aynı zamanda emek vermeniz gerekir, esas başarı o zaman gelir. Kolay bir şey değil. Herkese hobilerine, sevdiği işlere vakit ayırmalarını ve emek vermelerini öneriyorum, para kazanmayı öne koymayın, eğlenmenize bakın, başarı ve para sonradan gelir.

Mobidictum olarak biz de mobil dünyadaki başarılarından dolayı kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

Google Play Store – Steam

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir