Drunkard Bird – Ahmet Kamil Keleş ve Sercan Uysal Röportajı

Sizlere mobil dünyanın enlerini göstermeye devam ediyoruz. Mobil oyunlar da bilgisayar oyunları gibi hızlı bir çalışma içerisinde. Türk oyun sektörü de bu çalışmalara hız vermiş durumda. Defalarca oyunları hakkında bilgi verdiğim oyun üstadı “Ahmet Kamil Keleş” ve değerli arkadaşı ”Sercan Uysal” ile konuştuk ve bizi ağırladılar. Sercan Bey ile beraber GGJ’de yaptıkları oyun “Drunkard Bird” hakkında konuşacağız. İsterseniz öncelikle Sercan Bey’e biraz soru soralım ve macerasına hep birlikte atılalım.

Drunkard Bird – Ahmet Kamil Keleş ve Sercan Uysal Röportajı
Drunkard Bird – Ahmet Kamil Keleş ve Sercan Uysal Röportajı

 

Drunkard Bird Nasıl Gelişti?

Burak ÖZPOLAT: Öncelik ile yapım aşamasını sorayım. Oyuna katkılarınız nasıl gelişti ?

Sercan UYSAL: Oyunun yapımı bu senenin GGJ etkinliğinde başladı. Daha önce de Ahmet ile beraber Jam oyunları ve harici projeler yapmıştık zaten. Bu etkinlikte de birlikte çalışalım deyip onun programlamasını yapacağı benim görsellerini hazırlayacağım iki kişilik mini bir ekip oldu. Oyuna katkım son cümlemden de anlaşılacağı gibi oyunun görsel tasarım tarafı oldu

Burak ÖZPOLAT: Peki tasarım olarak daha önce oyun tasarlamışmıydınız?

Sercan UYSAL: Ahmet’in Pawn of Death ( kesin yanlış yazdım) oyununun karakter tasarımlarını da ben yapmıştım.

Burak ÖZPOLAT: Peki siz de Ankaralı mısınız?

Sercan UYSAL: Evet

Burak ÖZPOLAT: Oyun bize neler sunacak? Örneğin uzun bir oyun mu beklemeliyiz? eğlenceli mi? Yoksa bu oyun olmamış Türkler oyun yapmasın mı demeliyiz.

Sercan UYSAL: Türk oyun sektörünü temsil eden bir oyun değil kesinlikle bir kere içinde yeniçeri yok 🙂  Ben mobil oyunlar oynamayı seven bir insan olarak eğlenerek oynadım oyunu tavsiye ediyorum.

Burak ÖZPOLAT: Peki çalışırken eğlendiniz mi? Oyun yapmak eğlenceli mi?

Sercan UYSAL: Oyun yapmak kesinlikle eğlenceli, zaten severek ve eğlenerek yapmadıktan sonra çekilecek çile değil oyun yapımı Ahmet ile birlikte oyun yapmak ayrı bir eğlenceli diyebilirim.

Burak ÖZPOLAT: Sizin oyun çalışmalarınız var mı?

Sercan UYSAL: Çeşitli ekiplerle ve şirketlerle çalıştım ama çıkmış çok çalışmam yok maalesef.

Burak ÖZPOLAT: Umarım böyle bir kişi en yükseklere gelir.

Sercan UYSAL: Çok yolumuz var daha.

Burak ÖZPOLAT: Ahmet Bey’in çalışmalarını nasıl buluyorsun?

Sercan UYSAL: Ahmet zeki ve ne yaptığını bilen bir adam,Keyifle takibe ediyorum ve imkanım oldukça dahil olmaya çalışıyorum projelerine.

Burak ÖZPOLAT: Oyunun konusu nedir?

Sercan UYSAL: Özetle, alkolik bir kuş ana karakterimiz var. İçip içip eski sevgilisine mektup yazıyor. Kendisi de bir posta güvercini olduğu için mektupları eski sevgilisine taşımaya çalışıyor ve biz de ona bu yolda yardımcı oluyoruz

Burak ÖZPOLAT: Oyun daha sonra bilgisayar için çıkar mı? Şu an sadece iOS platformunda mı bulunuyor? Andorid için gelcek?

Sercan UYSAL: Bu konularla ilgilenen Ahmet, planı ne bilmiyorum açıkçası.

Burak ÖZPOLAT:  Sizin oyun ile ekleyeceğiniz anınız veya ekleyeceğiniz bilgi var mı ?

Sercan UYSAL: Aklıma gelenler bu kadar, Oyunda inceden bir sinir bozuculuk faktörü var onu söylemek isterim. Ama eğlence ile dengeli bir şekilde olacak.

Sercan Bey gördüğünüz gibi sorularıma en içten duyguları ile cevap verdi. Kendisinin bu sempatik tavırları ile çok insanın gönlünü kazanacağını anlayabiliyoruz. Şimdi ise sayın Ahmet Kamil Keleş’e dönelim ve onunda oyun hakkında görüşlerine yapımcı olarak yer verelim. Bakalım Ahmet Bey bizlere neler söyleyecek?

Korku Oyunları ve Ahmit Kamil Keleş

Burak ÖZPOLAT: Sizi genelde gerilim ve korkuya yakıştırıyorken şirin bir oyun düzenlediniz. Fikir düşünceleriniz mi değişti?

Ahmet Kamil KELEŞ: Korkuya olan ilgim azalmadı. Bir sanatçı çok yönlü olup, birden fazla değişik tarza ilgi duyabilir. Mesela Within Temptation’ın The-Q-Music Sessions isimli bir cover albümü var. Asıl tarzlarından çok farklı (mesela Titanium ve Radioactive coverları da var), ama harika bir albüm. Ben de korku dışında, sevimli şeylerden de keyif alıyorum.

Burak ÖZPOLAT: Oyununuzu kısaca anlatırsanız öğrenmiş olur ve size yeterli desteği vermiş oluruz.

Ahmet Kamil KELEŞ: Oyun tamamen GGJ diversifier’ları sonucu ortaya çıktı. Nasıl olduğunu detaylıca anlatayım. Öncelikle Global Game Jam (GGJ) etkinliğinden kısaca bahsedeyim. Dünya çapında düzenlenen, 48 saat içinde belli bir temaya sahip bir oyun yapma etkinliği. Sercan’la (Uysal) beraber GGJ’nin ODTÜ’deki merkezinde Drunkard Bird’ü ortaya çıkardık.

2018’in teması Transmission’dı (iletim). Aynı zamanda bize yardımcı olması için bir Diversifier (Çeşitlendirici) listesi de verilmişti, orada yazan önerilerden birisi “Oyunda bir kuşu yönetelim”di, biz de “Tamam, karakterimiz posta güvercini olsun” dedik. Sonra başka bir çeşitlendirici “Sarhoş – Ana karakter veya araç sadece dolaylı yoldan kontrol edilebilir. Örnek: hareketi etkilemek için bariyer veya engeller yerleştirmek” idi, bunun üzerine Drunkard Bird ortaya çıktı.

Burak ÖZPOLAT: Oyununuzu kısaca anlatırsanız öğrenmiş olur ve size yeterli desteği vermiş oluruz.

Ahmet Kamil KELEŞ: Oyunda Guş isimli bir posta güvercinini yönetiyoruz. Guş’un alkol problemi var, sarhoşken sürekli eski sevgilisine mektup yazıyor.

Oyundaki amacımız, Guş’u pencereye ulaştırmak. Sürekli rastgele yönlere doğru hareket ettiği için, ekrana duvarlar çizerek onu pencereye yönlendirmemiz gerekiyor. Bira bardaklarını topladıkça daha da rastgele yerlere yöneliyor, oyun zorlaşıyor. Eğer sahnede parşömenler varsa onların tamamını toplamamız gerekiyor.

Burak ÖZPOLAT: Sektördeki yorumlar sizi etkiliyor mu?

Ahmet Kamil KELEŞ: Biraz. Şu an olmak istediğim noktadan uzağım, kendimi geliştirmem için de insanların eleştirilerini, önerilerini dinlemekte fayda görüyorum.

Burak ÖZPOLAT: Oyun sektöründe mobil oyun sistemi ne kadar ileri gidebilir?

Ahmet Kamil KELEŞ: Daha çok uzun bir süre kalmaya devam edeceğini düşünüyorum. Akıllı telefonlar hayatımıza daha da çok nüfuz ediyor, akıllı telefon sahibi insanların sayısı artmaya devam ediyor. Bu insanların çoğuna mobil oyunlar yeterince eğlenceli geliyor, gelmeye de devam edecek.

Burak ÖZPOLAT: Mobil oyun mu yoksa bilgisayar oyunu mu sizi daha çok teşvik ediyor?

Ahmet Kamil KELEŞ: PC ve konsol oyunları beni daha çok heyecanlandırıyor. Sahip oldukları donanımlar, yapmak istediklerim için daha uygun. Ve bana öyle geliyor ki, her ne kadar mobil piyasasında dev bir para olsa da, bu paranın çok büyük bir kısmı az sayıda oyunun elinde. PC oyunlarından daha çok kazanıyorum.

Burak ÖZPOLAT: Gelecekteki oyun planlarınız nedir?

Ahmet Kamil KELEŞ: Pawn of the Dead’i bitirdikten sonra Clown House 2’ye devam edeceğim. AAA kalitesinde grafikler, rastgele bölüm yaratma algoritması üzerinde çalışacağız. Ondan sonra Self’in remake’ini yapmayı düşünüyorum.

Burak ÖZPOLAT: Oyunda yaş sınırlaması olacak mı?

Ahmet Kamil KELEŞ: Çok küçük yaştaki çocuklar için uygun değil, çünkü alkol referansına sahip.

Burak ÖZPOLAT: Yeşil ay kurumu sizi bu oyun için hedef gösterir mi?

Ahmet Kamil KELEŞ: Umarım fark edecekleri kadar ünlü bir oyun olur, ama sanmıyorum 🙂 Ki oyun aslında alkolü övmüyor.

Burak ÖZPOLAT: Bu oyunun farklı devamı istense düşünür müsünüz?

Ahmet Kamil KELEŞ: Eğer çok tutarsa neden olmasın?

Burak ÖZPOLAT: Sercan Bey ile nasıl bir çalışmanız var?

Ahmet Kamil KELEŞ: Ben Aslan Game Studio‘da tam zamanlı çalışırken Sercan başka bir yerde çalışıyor. Onun boş zamanlarında bazen beraber çalışma fırsatı buluyoruz.

Burak ÖZPOLAT: Size kimler destek oluyor, ilham aldığınız oyunlar oluyor mu?

Ahmet Kamil KELEŞ: Ailem.

Burak ÖZPOLAT: Oyun ne zaman pc’ye gelir?

Ahmet Kamil KELEŞ: Oyunun GGJ’deki halini zaten internete koyduk, browser’ınızdan oynayabilirsiniz. https://aslangames.itch.io/drunken-bird

Burak ÖZPOLAT: Peki bu oyunu yaparken diğer mobil oyunlardan farklı olması için çabalıyorsunuz? Oyuncular ise bazen beğenmiyor. Bir mobil oyun yaparken kaç saat harcıyorsunuz?

Ahmet Kamil KELEŞ: Doğrusu ne kadar vakit harcadığımı hiç saymadım, bilmiyorum.

Burak ÖZPOLAT: Mobil oyun dünyasının eksiklerini analiz ederek mi bu oyuna yön verdiniz?

Ahmet Kamil KELEŞ: Hayır. Oyunun çıkış noktası GGJ için bir oyun yapmaktı, yaparken güzel vakit geçirmek. Oynayan insanlar beğendiği için mobil platforma da çıkarmaya karar verdik.

Burak ÖZPOLAT: Diğer mobil oyunlarınızı da isterseniz bir hatırlıyalım. Kimisi ücretli kimisi ücretsizdi. Buna değer nasıl verebildiniz?

Ahmet Kamil KELEŞ: Kimi oyunlar için reklam/IAP’la gelir sağlamak daha mantıklı oluyor.

Burak ÖZPOLAT: Yakın zamanda topluluk önünde oyununuzu tanıtacak mısınız?

Ahmet Kamil KELEŞ: Aslında tanıttım bile, Sandbox isimli bir Ankara oyun geliştiriciler etkinliğinde tanıttım.

Burak ÖZPOLAT: Mobil oyunun avantajı dezavantajı nedir?

Ahmet Kamil KELEŞ: Dezavantajı donanımı. İleri seviyede grafik gösterecek kadar iyi olmamasının yansıra, bilgisayar/konsoldaki gibi input’a da sahip değil. Klavyede elimizin altında onlarca tuş varken, mobil oyunda dokunmatik ekran var. Mobil cihazlarla çalışan controllerları da az sayıda insan kullandığı için oyunu dokunmatik ekranda çalışacak şekilde tasarlamanız gerekiyor.Avantajı da oyunu yanınızda taşıyabiliyor olmanız.

Burak ÖZPOLAT: Oyununuza belirli kesimden sansür uygulanması yaşanacak mı?

Ahmet Kamil KELEŞ: Hayır. Oyunun, kurumların dikkatini çekecek kadar yayılmayacağından eminim.

Burak ÖZPOLAT: Mobil oyunlarınızı koleksiyon şeklinde yayınlayıp arşivlemeyi düşünür müsünüz?

Ahmet Kamil KELEŞ: Hayır. Bütün oyunları tek bir uygulamaya dönüştürmek fazla zaman alacak bir iş.

Burak ÖZPOLAT: Sizinle tanışmadan önce oyunlarınız ile sizi Windows Phone’da tanıdım. Windows Phone neden bitti?

Ahmet Kamil KELEŞ: İşletim sistemleri ile ilgili şöyle bir durum var: Ya çok fazla insan onu kullanır, ya da çok az. Az kullanılan bir OS için geliştiriciler uygulama geliştirmez. İnsanlar da çalıştırabileceği uygulama sayısı çok az olan bir OS’i kullanmaz. Bu bir kısır döngü. Android ve iOS başarılı stratejiler ile bu döngüyü kırmayı başardılar.

Test cihazı olarak satın aldığım Windows Phone’u birkaç kez gerçek telefon olarak kullanmam gerekti, çünkü normal kullandığım arada bozuluyordu. Ciddi tasarım hataları vardı, mesela telefonun üç fiziksel butonundan birisi Yandex aramasına ayrılmıştı, asla kullanmadım. Türkçe klavyede de bazı harfler eksikti mesela. UX’in rakipleri kadar iyi olmaması bence WP’un bu kısır döngüyü kıramamasının nedenlerinden biriydi.

Böylelikle bir röportajımın daha sonuna geldik. Sayın Sercan Bey ve Sayın Ahmet Bey’e bana sağlamış oldukları vakit ve üstün hoşgörü için teşekkür ediyoruz. Yeni oyununuzun herkesin oynanması ve insanları mutlu etmesi dileği ile. Yine bir röportaj da buluşmak üzere esenlikler diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir