Tencent, Rovio ‘nun Yeni Sahibi Olabilir

Tencent, Supercell ve Rovio ‘yu satın almak için kolları sıvadı…

The Wall Street Journal’a göre, Çinli internet ve oyun devi Tencent, Softbank’ın Supercell’deki% 73’lük hissesini satın alarak büyümek istiyor. Ayrıca bugün öğrendiğimiz kadarıyla Tencent, Angry Birds oyununun yapımcısı Rovio ‘yu da satın almak üzere harekete geçti ve 3 milyar dolarlık bir teklifte bulundu.

Dedikodular bir süredir kulağımıza gelmekteydi, ancak bugüne kadar hangi firmalar ile görüştükleri konusunda bilgi yoktu. Uluslararası haber kaynaklarında yapılan açıklamalara göre pazarlıklar son aşama da ve her an sonuçlanabilir.

Gerçek bir dev

Tencent, League of Legends’ın yapımcısı olan Riot Games, Epic Games, Netmarble, Miniclip dahil pek çok oyun firmasının hissedarı. Dünya oyun pazarının belki de en büyük aktörü.

2015 yılında mobil oyun geliştirici firmalardan Glu Mobile ve Pocket Gems’teki büyük hisseleri satın aldı ve WeChat ve QQ platformları aracılığıyla Çin mobil oyun pazarının yaklaşık% 50’sini kontrol etti.

Eğer bu satın alma tamamlanırsa, Supercell’in Çin’de çok daha büyük bir pazar kazanmasına ve dünyanın en çok hasılat yapan firmalar arasında yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Supercell ‘in içinde ki dengelerin bozulması da söz konusu olabilir. Tabii bunu zaman gösterecek.

Rakip Çinli şirketler Giant Interactive ve Alibaba, 2015’te Softbank’ın Supercell hissesini satın almak için devreye girmiş ancak fiyat görüşmeleri olumsuz geçtiği için başarısız olmuşlardı.

Bu arada Rovio’dan bir yetkili Reuters ‘e açıklama yaparak “Biz ve hissedarlarımız düzenli olarak Rovio’yu daha da geliştirmek, büyütmek için alternatifleri değerlendiriyoruz” dedi.

Tencent, Rovio’yu da satın alırsa, Çinli teknoloji devinin tartışılmaz liderliği perçinlenecek.

Oyun sektörü bu satın almaların ardından Tencent’e çalışıyor olacak. Bir çeşit Tekel haline gelmeye başlayan Tencent’in bu agresif tutumuna ise şu anda Avrupa Birliğinden tepki gelmiş değil.

Tencent ilk olarak 2008’de Riot Games’e 350 milyon dolar yatırım yaptıktan sonra 2012’de Epic Games’e 330 milyon dolar yatırımda bulundu.  2013 yılında Activision Blizzard’da hissedar olan (şu anki% 5 hissesi 2 milyar dolar değerinde)

Tencent ‘in  diğer önemli oyun sektörü yatırımları

Japanese Developer Aiming ($27 million in 2014)
Korean Outfit CJ Games/Netmarble ($500 million in 2014)
Robot Entertainment (2015)
Glu Mobile (2015 and 2016)
Playdots (2015)
Miniclip (2015)
Developer turned Discord app outfit Hammer & Chisel (2015 and 2016)
Pocket Gems (2015 and 2017)
Supercell (2016)

Elbette, Çin teknoloji devinin yatırım yapmak için oldukça büyük bir bütçesi bulunmakta.

Tencent 2016 yılında, 22 milyar dolarlık hasılat ve 6 milyar dolarlık kâr elde etti

Yalnızca 2016 yılında, 22 milyar dolarlık hasılatın yaklaşık 6 milyar dolarlık kâr elde etti ve bunun% 72’si PC ve mobil oyunlardan geldi.

Ancak oyunlar firmanın gelirinin oldukça ufak bir kısmını oluşturuyor. Tencent’in elektrikli arabalar (Tesla dahil olmak üzere), arama motoru, sayısız e-ticaret  ve web siteleri, piyango, taksi uygulamaları ve müzik şirketlerine kadar uzanan geniş portföyü bulunmakta.

Oyun dünyası ne düşünüyor ?

Oscar Clarck (Rocket Lolly Games)  konu hakkında “Bunun olup olmayacağı konusunda hiçbir fikrim yok – fakat eminim ki Supercell’i süper takım haline getiren karakterler var olduğu sürece inanılmaz derecede başarılı içerik oluşturmaya devam edecekler. Benim için bu, oyun endüstrisine kimin hakim olacağı konusunda daha büyük bir tartışmadır. Tencent, mobil, MOBA ve diğer büyük toplu pazar oyun deneyimlerinin rolünü açıkça anlayan akıllı bir şirkettir.”

Jared Steffes (Muxy Kurucu Ortağı) : Supercell’in daha küçük stratejik yatırımlarla kendi canavarına dönüştüğünü görmek müthiş olurdu.

Torulf Jernström (Tribeflame CEO’su) : Bu, oldukça kültürel bir çatışmaya yol açabilir.  Şirketi Tencent’e entegre etmeye çalışırlarsa, bu tam bir felâket olur!

Harry Holmwood (Marvelous Entertainment Avrupa CEO’su) : Bence iyi bir şey  Tencent’in Çin pazarındaki yeteneklerinden ve varlıklarından büyük ölçüde faydalanacaklarını umuyorum.  Miniclip ve Riot gibi Tencent’in diğer satın almalarının başarısına bakarak bu öngürde bulunuyorum.  Bu satın alma,  aşılmaz pazar kurallarını yıkacak, global olarak bir araya gelmeyi sağlayacak doğru hamle olabilir. Japonların sadece Japon , Çinlilerin sadece Çin ve batılı toplulukların sadece batılı oyunları oynadığı algısı kırılarak herkes için iyi sonuçlar doğabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir