Moralabs Kurucu Ortağı Kamer Kemerkaya: “Yazılım ve Oyun Sektöründe Kadın Olmak”

oyun sektörü

Yazılım ve Oyun Sektöründe Kadın Olmak

 

Bu bana en çok sorulan sorulardan biri sanırım. Başka bir şekli de “Kadın ve Teknoloji”. Erkeklere neden bu şekilde sorulmuyor? İnanın ben de hiç bilmiyorum.

Bana her sorulduğunda içimden “Neden Olmasın? Erkeklerden ne farkı var?” demek geliyor. Kadınların içine girip başaramadığı bir işi, biri bana göstersin lütfen. Artık bu konuşma feminist tarafa doğru gidiyor. Neyi iyi yapıyoruz, neyi daha iyi yapamıyoruz, nerelerde zorlanıyoruz kendi görüş açımdan paylaşayım sizinle.

Öncelikle en çok yakınılan konu sanırım çok fazla erkeğin olduğu ortamda elin beş parmağını geçmeyecek sayıda kadın olmak. Açıkcası benim bir mühendis olarak çok alışık olduğum bir durum. Üniversite de 70 kişilik sınıfta 7 kadın öğrenci idik. Oradan erkeklerin olduğu ortamlara alışığım. Çok değişik gelmiyor bana. Ama tabi bir game artist için bu tarz ortamlar zor olabilir. Erkek olmaları yetmiyor bir de mühendisler. Yani estetik kaygısı bayağı yok demek, onlar için kodun önce fonksiyonel olması geliyor ve koda takla attırmak gibi kaygıları var daha çok. Bulunduğunuz ortamda 1 kadın bile olsanız o ortamı güzelleştireceğinize emin olun bir kere. Sizin yüzünüzden kendi aralarında yaptıkları o şakaları ve konuşmaları yapamayacaklar ve kendilerine, konuşmalarına çeki düzen vermek zorunda kalacaklar. Varlığınızla medeniyeti temsil ediyorsunuz:)

 

Önyargılar kırılmalı

 

Öte taraftan ben şununla da karşılaştım. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde okumuş, gayet entellektüel erkek iş arkadaşlarımdan biri benim için çok akıllı dedi. Evet bir iltifat ya da beğenme göstergesi biliyorum. Ama kafasında kadınların pek öyle olmadığına dair önyargılarla büyümüş ve kadınlardan da iyi bir yönetici olabileceğini yaşayarak görüyor.

Bütün bu soruların ve yaklaşımların nedeni, teknoloji alanlarının, yazılımın ve oyunların erkekler tarafından meslek olarak daha çok tercih edilmesinden, kültürel öğrenimlerden geliyor sanırım. Kadınlar artık ev hanımı olup, çocuklarına bakmaktan çok meslek sahibi olmaya, çalışma hayatının içine yer almaya başladılar. Bu önyargıları yıkacak olan biz kadınlarız yine. Hatta bundan daha öteye giderek hemşire, öğretmen gibi kadın meslekleri olarak görülen meslekler yanında daha farklı alanlara yönelimler ile bu tarz basmakalıp görüşleri kırabiliriz. İlginç olan bu yargıların sadece Türkiye için değil, evrensel bakışlar olması. Yani dünya daha kadınları bu alanlarda görmeye çok alışmış değil.

Kadın çalışanların en zor dönemi

Bence hem işveren açısından hem de çalışan açısından, kadın çalışanların en zor dönemi anne oldukları zaman. Başta hamilelik dönemi sonrasında doğum sonrası hormonlar inanılmaz etkiliyor kadınları. Zaten kadınların hormonlarla yönetilen yaratıklar olduklarını düşünüyorum:) Onun için erkekler anlaşılmaz buluyorlar ve çok haklılar. Gerçekten çok değişken çünkü. Bu dönemde kadın bence dünyanın en güzel duygularından birini tadıyor. Anne oluyor. Bu benim için böyle en azından. (Beni tanıyanlar anne olarak yaratıldığımı düşünüyor bu arada.) Ama ne olursa olsun kadın bu dönemde herşeyden çok hatta kendinden öte sevebildiği biri olduğunu görüyor ve bütün enerjisini ona vermeye çalışıyor. Tabiki karşısındaki de ona muhtaç. Bu nedenle iş anlamında verim bayağı düşüyor. Ama bu durum sürekli değil. İşverenin de bunu görmesi lazım. Bebek biraz büyüdükten, kendi kendine bişeyleri yapabilir hale geldiğinde anne de artık gerçek yaşamına geri dönüp, çalışmak için can atıyor genelde.

Kadınlar Ve Oyun Sektörü
Kadınlar Ve Oyun Sektörü

 

Oyun sektörüne girmek isteyen kadınlara tavsiyeler

 

Oyun sektörüne girmeyi düşünen genç kadınlara söyleyebileceğim, birşeyler üretmenin, sürekli yeni teknolojileri takip edip, geliştirme imkanları bulmanın ne kadar keyifli olduğudur. Özellikle oyun sektörü yazılımın en eğlenceli kısmı. Yaratma süreci hem sancılı hem de çok keyifli ve aynı zamanda çokta geliştirici. Sürekli aynı şeyleri yapıp, yerinizde sayıyormuşsunuz hissini asla yaşamazsınız. Çünkü hep yeni şeyleri takip edip, ben nasıl bir yenilik, inovatif bir fikir ekleyerek daha çekici hale getirebilirim diye düşünürsünüz. Sizin geliştirdiğiniz bir oyun ile insanlara dokunup, nasıl eğlendiklerini, öfkelendiklerini görürsünüz. İlla yazılımcı olmanız da gerekli değil aslında. Oyun sektörü farklı disiplinleri içinde barındıran bir sektör olduğu için farklı meslek grupları olarak içinde yer alabilirsiniz. Çizerler diğer en önemli ayakları mesela. Diğer taraftan game designer yani oyun tasarımcısı olabilirsiniz. Bence oyun tasarımı da en heyecan verici kısımlarından biri. Bizim şirkette sosyal medya sorumlusu arkadaşımız Sosyoloji mezunu mesela. Öte taraftan test sorumlusu, iş geliştirme ve pazarlama gibi bir çok alanı bünyesinde barındırıyor. Yeterki içinde olmak isteyin.

Cesaretli olun, yeniliklere ve gelişime açık olun. Hee bir de bizi takip etmeyi unutmayın.

Yazar: Kamer Kemerkaya – Moralabs

Takip için: https://www.linkedin.com/company/moralabs

Kaynak: OYUNDER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir