This War of Mine – Savaşın Soğuk Tarafı

Savaşta kazanan yoktur. Her savaşın arkasında bıraktığı yıkım insanoğlunun tanık olduğu en büyük felaketlerden birisidir. This War of Mine ’da savaşı bir şekilde atlatmış bir grup karakter ile savaş sonrası kaos ortamında bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyoruz. Gündüzleri evimizi düzenliyor, eve gelen insanlar ile konuşuyor (bazıları kazıkçı olabiliyor her gelene acımayın), karakterlerimizin psikolojik durumlarını takip edip çeşitli eşyalar da yaratabiliyoruz. Oyundaki mevcut üretim (craft) sistemi , gece yağmalarında yahut evimizin köşesinden karşımıza çıkan materyaller ile çeşitli ihtiyaç ve bazı savaş sonrası ortamda lüks sayılabilecek eşyaları yapabilmemize yaramakta.

Oyunun başlangıcında 3 karakter ile başlıyoruz ve karakterlerimizin farklı özellikleri var. Birisi usta bir silah kullanıcısı iken diğeri yorulmaksızın koşabilmekte yahut yağmada daha fazla eşya taşıyabilmekte. Başlangıçta harabeye dönmüş evimizi incelemekte fayda var çünkü gece yağmalarından 3-4 günde çıkarabileceğimiz kadar materyal ve eşya bulabilmekteyiz. Gece olduğunda ise karakterlerimizin karşısında 3 seçenek çıkmakta; Yağmaya göndermek , evde bekçilik yapmak ve uyumak. Eğer karakteriniz yorgun yahut hasta olmuş ise onu uyutmak çok önemli , hiç kimse kötü bir durumda iken geceyi ayakta geçirmek istemez, değil mi?

Psikolojik Savaş

Oyunda insan psikolojisi çok gerçekçi bir biçimde işlenmiş ve müzikleri sizi olduğunuz yerden alıp oyunun ortasına bırakıveriyor. Örnek vermek gerekirse gece yağma yapacağınız yerde sizden kötü durumda insanlar çıkıyor karşınıza ve bu durumda eğer yağmalamayı seçerseniz sabah olduğunda yağmayı yapan kişiyi diğer ev arkadaşları kınıyor , yağma yapan kişi ise pişmanlık duygusu ile yanıp tutuşuyor. Hatta bazı durumlarda intihar ettiğini bile görebiliyoruz. Bu da oyunun bize “Ne kadar kötü durumda olursak olalım , kurtarabileceğimiz hayat sadece kendimizin değil” deme şekli sanki. Savaş sonrası kaos ortamında bile iyilik yaptığımız ve bize iyilik yapan insanlar karşımıza çıkıyor.

Yağmaya giderken yanınızda bulundurmanız gereken en önemli 2 şey maymuncuk ve kürek. Kilitleri maymuncuk ile hızlıca açıp önünüzdeki molozları kürekle temizleyerek hızlıca bir yağma yapıp dönebilirsiniz. Yağma sistemi genelde görünmezlik (stealth) üzerine kurulu ancak tabi ki kafa kafaya çatışmaya da girebilirsiniz(zorunlu olmadıkça tavsiye etmiyorum). Anahtar deliklerinden içeriyi kontrol edebilirsiniz yahut üst/alt kattaki sesleri duyup ona göre hareket edebilirsiniz. Bu arada değinmekte fayda var, insan öldürmek karakterin psikolojisini çok kötü bir şekilde etkiliyor, zorunlu kalmadıkça öldürmeyin.

Karakterleriniz ufak şeylerle de mutlu olabildiği için mümkün olduğunca onların keyfini yerinde tutmaya çalışın. Radyo programı dinlemek , kahve içmek , tütün içmek hatta ve hatta sandalyede oturmak karakterlerinizi mutlu eden ufak şeyler. Benden ufak bi’ taktik almak isterseniz size şunu öneririm: Üzgün karakterinizi sarhoş edin, normal bi karakteriniz ile konuşturun ve uyutun. Uyandığında mutlu olarak kalktığını göreceksiniz.

Oyunun İndirme Bağlantıları ve Fiyatı

Kısaca özetlemek gerekirse savaş sonrası ortamın her yönüyle ele alındığı , yaptığınız her hareketin sorumluluğunu omuzlarınıza almanız gereken, 2 boyutlu ve Türkçe dil desteği içeren, Android’de Google Play Store’da  ₺47,99’na , iOS’ta ise Appstore‘da $15’a alabileceğiniz bir başyapıt.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=pH_tYB_Ntlg” fs=”1″ hd=”1″]
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir