Mobil Esporun Parlayan Yıldızı – Vainglory

Vainglory Mobil Moba Efsanesi Detaylı İnceleme

Bu yazıyı okumaya başladıysan ve Vainglory hakkında hiçbir şey bilmiyorsan eğer, sana söyleyeceğim ilk şey; “Bu oyun oynamaya değer!” olurdu.

Öncelikle mobil moba dünyasından Vainglory’nin doğuşuna gidelim. SEMC’in bir sonbahar döneminde, 16 Kasım 2014’te bizlere sunduğu bu oyun o günden bu zamana o kadar yol kat etti ki, ‘elimizde büyüdü’ diyebiliriz kendisi için. Nitekim de gerçekten öyle oldu. İnsanlara sunulduğu ilk dönemlerde, elimizin parmaklarını geçmeyecek sayıda karakteri ve 3v3’lük haritasıyla sessiz sedasız moba dünyasına giriş yaptı. Sessiz sakin yürüdü, yol aldı, doğru dürüst reklam bile yapmadı ve kitlesini koruyup yoluna usulca devam ederek bu günlere ulaştı ve şuan 30’dan fazla karakteri, yeni gelen 5v5 haritasıyla gönüllere taht kuracak bir moba olma yolunda ilerliyor. Fakat her incelemede olması gerektiği gibi eksi yönlerini sayacakta olsak, söz konusu beğendiğim bir oyunsa, onun iyi taraflarını önceden sunmayı tercih ederim.

Gelelim bu SEMC’in moba macerasının işleyiş sürecine; SEMC(Super Evil Mega Corp[Süper Şeytani Dev Şirket]) adıyla zaten samimiyetini belli etmiş durumda. Bilirsiniz Mobidictum takipçileri bir oyunu yahut ürünü insanlara pazarlamanın iki yolu vardır; Ya reklamını iyi yaparsın, ya da ürünü iyi yaparsın.

Ya nitelik, ya nicelik.

İşte bu noktada 3 senelik bir Vainglory oyuncusu olarak kendisini en çok takdir etmemi sağlayan şey SEMC’in Vaingloryi pazarlamak için nicelik yerine nitelik duruşuna önem vermesiydi. İlk artısı budur oyunun. Uzun dönemler boyunca doğru dürüst reklam vermemiş -çok az vermiş- olan SEMC, oyunun organik kitlesini oyunu keşfeden gerçek oyunculardan oluşturmuş durumda. Ki bu da, şimdi oyuna girdiğiniz takdirde, bir çevrimiçi çok oyunculu oyundan en büyük beklenti olan (internet bağlantısı haricinde:) iyi bir takım arkadaşı ve rakibi size sunuyor. Fakat oyunun teknik detaylarına inme vaktinin geldiğini düşünüyorum.

Vainglory Grafik Özellikleri

Grafiklere önem veren biriyseniz eğer, bu oyun size göre. Diğer mobil mobaları birbiriyle karşılaştıracağımız bir yazı gelecektir fakat şuan da söylememiz gereken bir şey var ise o da Vainglory’nin oynayanları grafik bakımında tatmin ettiğidir. Nitekim kendileri de 5v5 haritaya geçişlerinde diğer mobil moba oyunlarına ‘hodri meydan’ demiş ve yapılması en zor işlerden biri olan karakter kontrolü esnasında haritanın görünmeyen kısımlara karartma uygulama işini oyuna çok iyi yedirmişlerdir. Akan nehir animasyonu da cabası. Mistik bir görüntünün güzel bir işlenişi. Bizden geçer puanı aldı! Mobil espor için aranan özelliklerden diyebiliriz.

Oynanış ve Eşyalar

Oynanış bakımından ise Vainglory’e artı sağlayan bir husus var ise o da karakterlerin birçok mobil mobada olduğu gibi tek varyasyon ile (silah ya da kristal) karakterlere eşya(item) inşa edilmesini yarmış, geçmiş ve mükemmel bir karakter optimizasyonu ile birçok karakterin her iki şekilde de eşya yolu izleyebilmesini sağlamış. Hatta eşyaların çok yönlü(hibrit), yani hem silahın hem kristalin karışımı bir dizilim yapılabilmesine imkân vermiş.  Bu da Vainglory’i diğer mobalardan ayıran önemli özelliklerden biri. Örneğin aşağıda göreceğiniz resim oyundaki Ringo adlı kahramanın(hero) çok yönlü bir eşya dizilimi.

 

Oynanış konusunda bir diğer hususta ekran görüntülerinde gördüğünüz üzere oyunda bir ‘kontrol panelinin’ olmayışı. ‘Nasıl oynanıyor bu ya?’ dediğinizi duyar gibiyim. Evet, oyun ekrana yapılan dokunmalar üzerinden oynanıyor. Bir kahramana, bir canavara(minyon ya da monster) saldıracağınız, ya da haritada hareket etmek istediğiniz süreçte tıklamanız gerekiyor. Bolca tık! Gitmek istediğiniz noktaya tıklayarak, ya da üstünde tutarak hareket haline geçiyorsunuz. Aynı şekilde yetenek(skill) kullanımı da böyle tasarlanmış. Bu noktada diğer hiçbir mobada görmemiş olduğumuz bir oynanış tarzına sahip olan bu özelliğin artı mı yoksa eksi mi olduğunu değerli Mobidictum takipçilerinin yorumuna bırakıyoruz. Vainglory güncellemeleri sayfamızdan takip edin.

Vainglory inceleme detayları bir sonraki incelememizde devam edecek! Duyuruları kaçırmamak için Mobidictum Facebook ve Mobidictum Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir