Battle Bay – Denizlere Hükmet!

Battle Bay

Battle Bay – Denizlere Hükmet!

Daha önce tanıtımını yaptığımız Angry Birds yapımcısı Rovio ekibi tarafından karşımıza çıkan Battle Bay, MOBA türünde bir savaş oyunu. Denizlere hükmetmek için yapılan 5v5 savaşlardan, gemilerden, silahlardan bahsetmeden önce oyunun ücretsiz (free-to-play) olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Oyuna ilk girdiğimizde bizleri her oyunda olduğu gibi bir eğitim (tutorial) kısmı bekliyor. Ama merak etmeyin fazla uzun sürmüyor bu kısım. Kontrollerin başlangıçta zor gibi gözükmesi normal ama çabuk alışacağınızı düşünüyorum. Eğitim kısmından sonra karşımıza kullanıcı dostu bir arayüz geliyor. Arayüz arkaplanına oyuncuları yerleştirmesi de ayrı güzel olmuş.

Çoğu oyunda gördüğümüz gibi görevler ve başarı (achievement) sistemi var. Görevleri tamamladıkça karşılığında sizlere altın (gold) ve şeker (sugar) veriyor. Altın ve şeker demişken, oyunun dükkanında kullanabileceğiniz maddeler var:

Altın: Yeni gemi ve silah alımlarında, gemileri seviye atlamaya yarıyor

Şeker : Silah ve diğer ekipmanların geliştirilmesinde kullanılıyor.

Savaş Yıldızı (Battle Star): Savaşların sonunda performansınıza göre yıldız alıyorsunuz. Bu yıldızlar mağazadan sandık almanızı sağlıyor. Sandıklardan common, uncommon, rare ve epic eşyalar çıkıyor.

Parçalar (Parts): Silah ve ekipmanları geliştirirken bizlere lazım olan maddeler. Parçaları kullanmadığınız silah veya ekipman varsa onları parçalayarak elde edebilirsiniz.

İnci (Pearl): Elemanları yükseltirken, ekipman geliştirirken uzun süren işlemlerde inci harcayarak işlemi hemen bitirebilirsiniz. Diğer kaynakları(şeker, altın) satın alarak depolarınızı doldurabilirsiniz.

Battle Bay Elemanları

Elemanlar evet… Oyunda güvertenizde çalışacak elemanlar yetiştiriyorsunuz. Her elemanın kendine özgü yetenekleri geliştiriliyor. Oyun eğitim kısmında bizlere topçumuz Bhurt(cannoneer), nitrocu Swift(speed) ve bombacı Isak(grenadier) elemanları açtırıyor ve seviye atlatmasını gösteriyor. Karakter seviye atlatırken şeker kullanıyoruz ve her elemanın seviye atlaması için belirli süreleri var, öyle şıp diye seviye atlatamıyorsunuz ancak isterseniz inci harcayarak elemanı anında, beklemek zorunda kalmadan level atlatabilirsiniz. Elemanlar seviye atladıkça geminize ek etkiler sağlayacak özellikleri (perk) açtırıyor. Hangi özellikler işinize daha çok yarayacaksa onu seçebilirsiniz. Elemanlar için max. Seviye 30. Şu anda 30 adet eleman var ancak zamanla yenileri de eklenir diye düşünüyorum.

Gemilerinizi daha güçlü hale getirebilmek için geminizi seviye atlatabilirsiniz veya altın kullanarak yeni bir gemi satın alabilirsiniz. Yeni gemiler almak için seviyenizi yükseltmeniz gerek. Biraz zahmetli gözükebilir ama o kadar uzun sürmüyor. Gemilere farklı tarz eşyalar alabiliyorsunuz. Her eşya tipinin 4 rengi ve 4 çeşit slotu var. Kırmızı slotlara silah, mavi slotlara pasif etkiler (kalkan,nitro gibi) sarı slotlara aktif kullanabileceğiniz etkiler veren eşyalar yerleştiriyoruz -> Mavinin aktif olarak kullanılabileni diyebiliriz. Oyunda 5 adet gemi mevcut.

Shooter

Battle Bay - Shooter

Başlangıçta verilen gemi. 2 adet silah ve 1 adet pasif etki slotu var. Savaşın ortasına pata küte girmek isteyenler için ideal. Shooter hız bakımından oyundaki 2. en hızlı gemidir. Nişan alması zor, çevikliği zor olsa da 2 adet silahınız olduğu için savaşlarda her halükarda rakiplerinizi deviriyorsunuz.

Speeder

Battle Bay - Speeder

Aslında Shooter’ın tam tersi gibi diyebiliriz. Oyunun en hızlı gemisi, çeviklik bakımından gayet çevik olan bu gemi Shooter’a göre daha kolay nişan alabiliyor. Tek dezavantaj olarak Shooter ile kıyasladığımızda tek silah alabilmesi. Tek silahın yanına pasif ve aktif etkiler sağlayan cihazlar yer alıyor. Agresif oynamak isteyen oyuncular için pek kullanışlı değil.

Enforcer

Battle Bay - Enforcer

Enforcer oyunun dengeli diyebileceğimiz gemisidir. Sağlamdır, gemi çevikliği ve nişan almanın kolaylığını göz önünde bulundurursak gayet başarılı bir gemi olduğunu düşünüyorum. Hız konusunda da Speeder ile boy ölçüşemez ama yine de hızlıdır. Tek silah olmasına rağmen pasif etkiyi(mavi) doğru seçip aktif etkiyi(sarı) yerinde kullanarak 2 silahlı bir Shooter’dan daha iyi bir performans elde edilebilir.

Defender

Battle Bay - Defender

Gel gelelim oyunun baba gemisine. Zırh ve can bakımından oyunun en sağlam gemisidir. Buna karşı aşırı yavaş ve kontrol etmesi sabır gerektiriyor. Siz defender alsanız can çok, zırh fena, ama adamları yakalayamazsınız/vuramazsınız; öte yandan karşınıza bir defender gelse vur babam vur indiremezsiniz. Her türlü adamı deli edebilen bir potansiyali olduğunu düşünüyorum. Rakip alansal hasar veren bir yeteneği kafanıza atarken siz o alandan çıkana kadar… (Profesyonel Defender kullanıcılarını hariç tutuyorum.)

Fixer

Battle Bay - Fixer

Diğer oyunlardaki lakabı “Support” olan gemimizdir. Kendi kendini iyileştirebilen, takım arkadaşlarını iyileştirebilecek eşyaları kullanabilen tek gemidir. Ayrıca hızı ve çevikliği de yerindedir. 1 silah slotu(kırmızı), 1 pasif etki slotu(mavi), 1 aktif etki(sarı) slotu bulunuyor. Savaşın ortasında kaybetmek üzereyken oyunun dengesini alt üst edebilecek bir potansiyali var. Bu küçük şeytan, bilen birinin ellerinde mucizeler yaratabilir bu nedenle eğer karşıda Fixer varsa deniz savaşında ona odaklanmanız takımınızı zafere taşıyacaktır.

Oyun İçi İçerikler (silahlar ve diğer eşyalar)

Battle Bay 19 silah, 6 pasif etki veren eşya, 6 aktif eşya, 3 can veren fixer eşyası (bunların uncommon rare epic ve legendary olanları da var.)  ile pek doyurucu gözükmese de aslında önemli olan bunları en iyi şekilde seçtiğiniz gemiyle kombinlemek. Farklı kombinler farklı oynanış tarzları. Size bir öneri; “Aa! Bu silahın hasarı fenaymış dokunduğu gibi yok ediyor!” gibi heveslere kapılıp da o eşyayı kullanmadan seviye yükseltmeyin. Bazı silahların yüksek hasarına karşı tutturma zorluğu da var. Bizden uyarması.

Haritalar

Battle Bay ‘de kendine has stratejik noktalarıyla, ele geçirme noktalarıyla, kendi coğrafyasıyla 8 farklı harita bulunuyor.

Özet geçecek olursak;

Gemilerdeki hız sıralaması: Speeder > Shooter > Fixer > Enforcer > Defender

Gemilerdeki can sıralaması: Defender > Fixer = Enforcer > Shooter > Speeder

Geminin çevikliği: Speeder > Enforcer > Fixer = Shooter > Defender

Nişan alma zorluğu: Defender > Shooter > Speeder > Fixer > Enforcer

Şunu vurgulamakta fayda var, hangi gemiyi tercih ederseniz edin içine koyduğunuz silahlar, pasif / aktif etki veren tehçizatlar ve elemanlarınızdan gelen perkler oyunun kaderini belirliyor. Yani ben enforcer kullanıyorum hep kazanırım diye bir olay yok. Birisi Defender alır çeviklik ve hız eşyalarını koyar. Yani tercih sizin. Oyunda başarılı olmak için yaptığınız kombinasyonlar önemli. Ama şunu da unutmayın Battle Bay, arkadaşlarınızla bir takım oluşturarak zevk alacağınız bir oyun.

Oyun Oynanış Videosu
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=AcrFSPofBRc” fs=”1″ hd=”1″]

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir