Vergi Taslağı Hazır: AppStore ve PlayStore Etkilenecek!

Maliye Bakanlığı’nın yaklaşık altı aydır üzerinde çalıştığı vergi taslağı tamamlandı.  Yurt dışı alışverişlerine getirilmesi planlanan KDV zorunluluğu ile ilgili çalışma ve taslak tamamlandı. Detayları sizler için derledik.

Yurt dışında faaliyet gösteren yabancı şirketlerin özellikle de dijital içerikler üzerinden para kazanılan mecraların vergi ödemesi sorunu sadece ülkemizde değil küresel ölçekte tartışılan ve birçok ülkede üzerinde düzenlemeler yapılan bir konu. Ülkemizdeki yasalar uyarınca  satış yapılan müşteri ülkemiz sınırları içinde yaşadığı için hukuki olarak vergi ödeme zorunluluğu söz konusu oluyor.

Her ne kadar işin hukuki boyutu böylesi bir durumu ifade ediyor olsa da gerçek anlamda vergilendirme, vergiye tabii olacak kazancın kaynağını izlemek ve miktarını belirlemek ve  bu verginin tahsil edilerek maliyenin kasasına aktarılması ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.  Yabancı ülkelerde de bu soruna tam anlamıyla bir çare bulunabilmiş değil. Maliye Bakanlığı’nın bilindiği kadarıyla yaz aylarından bu yana bu konu üzerinde çalışmaları sürüyordu. Yeni gelişmeler ise bu noktadaki taslağın tamamlandığına işaret ediyor.

AppStore , Google Play Store ve Steam İçeriklerine KDV

Sızan ilk bilgilere ve bakanın daha önceki açıklamalarına göre Türkiye’deki vatandaşlara uygulama, oyun, müzik, kitap, alan adı gibi içerikleri dijital olarak satan mağazalar maliyenin göz hapsine aldığı öncelikli alan olmuş. Tebliğ taslağına göre bankalar, kartlar ile yapılan bu odaktaki hareketleri maliyeye bildirmekle yükümlü olacak.

Tüm şirketlere resen vergi tahsisi işlemi yapılacak ve kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren vergi ödemesi zorunlu hale gelecek. Maliye de ülkemizdeki diğer ticari şirketlere uygulandığı gibi Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre vergiyi tahsil etme yoluna gidecek.

Ödemeye aracılık eden bankalar, üç ayda bir maliyeye bu konuda bilgi verecek. Maliye de bu bilgiyi esas alarak işlem yapacak. Ödemeyen şirketler de cezai yaptırım ile karşı karşıya gelecek. Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk de tebliğ taslağın yurtdışında faaliyet gösterip Türkiye’deki kişilere satışı gerçekleştirilen hizmetleri kapsadığını ifade etmiş.

Uygulama ve Oyun Fiyatları Artabilir

AppStore, Google Play Store , Steam , GOG ve  diğer dijital mağazalara gelecek herhangi bir yaptırım veya ceza, vergi adaletsizliğini ortadan kaldıracak belki ancak bu şirketlerin sattıkları uygulamaların fiyatlarında da muhtemelen yukarı yönlü bir hareketliliğe neden olacaktır. Cezanın tazmin edilmesi sorunları da farklı sorunlara neden olabilir. 2018 bu noktada epey hareketli geçeceğe benziyor.

Bu arada bir başka sıkıntı ise ödenen paranın doğrudan geliştiricilere değil dağıtım kanalı olan Steam gibi uygulama ve oyun marketlere ödeniyor olması. Kullanıcı satın aldığı ürün için KDV öderken satışı yapan firmaların ise gelir vergisi v.s. ödemesi gerekiyor.

Mobidictum’u sosyal medyada, FacebookTwitter, ve Youtube üzerinden takip etmeyi unutmayınız. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir