Oyuncular İçin Terimler Sözlüğü

Her Oyuncunun Bilmesi Gereken Terimler Sözlüğü

Oyun sektörü mobile kaydı kayalı elimizden cep telefonlarını bırakamaz olduk. Evde, okulda, arkadaşlarla veya tek başına can sıkıntısı derdine deva olacak şeylerden birisi de oyunlar oldu bizim için. Boş zamanlarında oyun oynayan insan sayısının fazla olduğuna ve giderek artacağına eminim. Bu nedenle bugün oyun tanıtırken ve incelerken kullandığımız bazı terimleri terimler sözlüğü başlığı altında sizlerle paylaşmak istiyorum.

Oyun Türleri

RPG : “Role Playing Game” -> Rol yapma oyunu olarak çevrilir. Kendi karakterinizi yapıp onu geliştirdiğiniz bir oyun tarzı.

Açık Dünya : Özgürce gezip tozabileceğiniz geniş bir evren sunan oyun tarzı. Genelde RPG oyunlarıyla birlikte Açık Dünya kullanılır.

MOBA : “Multiplayer Online Battle Arena” -> Çevrimiçi çok oyunculu savaş arenasıdır. Bir haritaya 3’e 3 veya 5’e 5 artık ne kadar oyuncu alıyorsa, takımlar halinde karşılıklı savaş oyunu tarzıdır. League of Legends, DOTA 2 veya mobil camiadan örnek vermek gerekirse Vainglory güzel örneklerdir.

FPS : “First Person Shooter” -> Sizin gözünüzden kamerayı alıp elinize silahı veren oyun tarzı. Aynı zamanda “Frame Per Second” yani saniye başına düşen kare sayısı anlamı da var. Oyunlarda kasma sorunu demek FPS’in düşük olmasıdır. İnsan gözü için ideali 60 FPS’dir.

Hack’n’Slash : Elinizdeki silahla art arda çatır çutur vurup kombolar yaptığınız oyun tarzı.

MMO : ‘’Massive Multiplayer Online’’ın kısaltmasıdır. Devasa çok oyunculu çevrimiçi oyunlara denilir. Çok sayıda oyuncunun internete bağlanarak birlikte oynadığı oyun tarzı. Genelde RPG türüyle birlikte karşımıza MMORPG olarak çıkar.

RTS : ‘’Real Time Strategy’’nin kısaltmasıdır. Gerçek zamanlı strateji oyunu demektir. Düşman saldırı halindeyken düşünmeye dayalı oyunlar da denilebilir. Red Alert, Age of Empires, StarCraft gibi oyun serileri en iyi örneklerdir.

Sandbox : Size unu, şekeri, yağı verip helva yaptıran oyun tarzıdır. Oyunculara özgürlük sağlar. Bazen boş bir dünya verip oyuncudan o dünyayı şekillendirmesini ister bazense GTA gibi özgürce hareket edeceğiniz bir evren sunar. Mobil platform örneği olarak GTA, Minecraft, Terraria verilebilir.

TPS : “Third Person Shooter” Oyunlarda ana karakterimizi sırtından gördüğümüz kamera açısına sahip oyunlardır.

Platform : Genellikle atlama, zıplama, tırmanma gibi hareketler üzerine kurulmuş oyun türlerine denir. Super Mario, Rayman, Limbo gibi oyunlar en iyi örneklerdir.

Oyun İçi Diğer Terimler

Achievement : Oyunu oynarken bazı görevleri yaptığımızda profilimize tecrübe getiren ödül. Örneğin “Karakterini 10. seviyeye ulaştır” görevini yaptığınızda “Level 10” achievement’ını kazanırsınız.

Loot : Oyun içindeki eşyaları toplamak lootlamak oluyor. Açık dünya oyunlarında, RPG oyunlarında ve özellikle Survival tarzı oyunlarda karşımıza çok çıkar.

XP : “Experience Points” -> Tecrübe puanıdır. RPG veya MMORPG tarzı oyunlarda sıkça karşımıza çıkar. Bazen görev yaparak bazen yaratıkları öldürerek tecrübe kazanılır.

PvE : ‘’Player Versus Environment’’ -> Oyuncuların yapay zekaya karşı yanlız veya diğer oyuncularla grup halinde mücadele ettiği oyun sistemi.

PvP : ‘’Player Versus Player’’ -> Oyuncuların gerçek oyuncularla birbirini yediği, çatışmaya girdiği, karşılıklı savaştığı oyun sistemidir.

Patch : Oyun çıkışını gerçekleştirdikten sonra geliştiriciler tarafından, oyundaki hataları düzeltmek veya oyuna yeni içerik eklemek amacıyla internet üzerinden yayımlanan yamalara, güncellemelere denir.

NPC : ‘’Non-Player Character’’ -> Oyunlarda yapay zekanın kontrolünde olan karakterlere denilir. NPC’ler bize görev verir, eşya alır satar, oyunda savaşlarda yanımızda olur, hatta bazen hikayeyi bile yönlendirebilirler.

Level : RPG tarzı oyunlardaki karakterlerimizin bulunduğu seviyeye denilir. Diğer oyun tarzlarında bölüm anlamına da gelebilir.

Lag : Bağlandığınız sunucu ile aranızdaki gecikmeye lag denir. Sizin indirme hızınız, karşıdan gelen veri hızından düşükse lag oluşur. Online oyunlardaki en büyük düşmanımızdır kendisi.

Cooldown : Oyunlardaki yeteneklerin tekrar kullanılabilmesi için verilen süre. En çok MOBA tarzı oyunlarda karşımıza çıkar.

Buff : Online oyunlarda güncellemeler ile bir eşyaya, bir sınıfa veya herhangi birşeye gelen güçlendirmedir.

Debuff veya Nerf : Buff’ın tam tersidir, güçlendirmek yerine aşırı güçlü olduğu düşünülen bir eşyanın veya karakterin gücünü azaltmaktır.

Cutscene : Oyunlarda, hikaye anlatımına destek amaçlı giren ara videolara denir.

Boss : Bölüm sonu canavarıdır ve normalden yaratıklardan daha zordur kesmesi.

AoE : ‘’Area of Effect’’ -> Alansal hasar veren yetenekler, saldırılar.

Alpha : Oynanabilir durumda olan ancak halen geliştirme sürecinde olan oyun sürümüdür.

Beta : Alfa sürümünden daha iyi durumda olup henüz çıkış yapmaya hazır olmayan oyun sürümüdür.

Free to Play : “F2P” -> Oynanması ücretsiz olup oyun içi içerik satarak para kazanan oyunlardır. MMORPG ‘lerde karşımıza çıkar.

Pay to Win : “P2W” -> Oyun camiasında pek sevilmezler, parayla oyun içinden aldığınız eşyalar oyunu yönetir. MMORPG ‘lerde görürüz.

Buy to Play : “B2P” -> Oyunu 1 kere aldıktan sonra ve her türlü içeriğe erişebilirsiniz. Genellikle MMORPG türünde karşımıza çıkar.

Açık dünya RPG oyunu arıyorsanız Crimson Warden incelememize, yok ben çevrimiçi hayatta kalma oyunlarını daha çok seviyorum diyorsanız Last Day On Earth: Survival incelememize göz atmayı unutmayın! Dilerseniz Marvel’ın yeni oyunlarına da bakabilirsiniz. Ama şunu unutmayın, her oyunu dozunda oynamak gerekiyor. Özellikle çocuklarınızın oyunlar karşısında kendilerini kaybetmemesi lazım. Oyunların tehlikesini tartıştığımız bu haberimize de bakabilirsiniz.

Şimdilik aklıma gelenler bu kadar, eklemek istedikleriniz olursa siteye 1 dakika içerisinde üye olup yorum olarak belirtebilirsiniz. Başka bir yazıda görüşmek üzere!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir