Nintendo İçin Fırtınalı Günler Ufukta

Nintendo’nun ne yapmaya çalıştığını ve izlediği yol haritasını anlamak imkansız hale geldi. Bir strateji dahilinde hareket ettiklerini ancak kendilerinin dahi bu stratejinin ne olduğunu bilmediklerini düşünmeye başladım.

Nintendo Switch’i piyasaya sürdü. Super Mario Run ve Fire Amblem Heroes oyunlarını çıkarttı.

Nintendo başkanı Tatsumi Kimishima, Super Mario Run’tan gelen gelirin şirketin beklentilerini karşılamadığı görüşünde.

En son Android’de piyasaya sürülen ve en pahalı oyun içi itemi / güçlendiricisi 10 dolar  olan oyunun, hangi süre zarfında belli olmadığı halde, iOS’da 50 milyon doları aştığı düşünülüyor. Şirketin gelecek çeyreği 27 Nisan’da açıklanana kadar herhangi bir resmi gelir beyanı da yapılmayacak. Nintendo’nun şeffaflık konusunda ki eksikliği bize pek yardımcı olmuyor doğrusu. Ancak oyunun üretim ve reklam, operasyon maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda Nintendo ‘nun bu oyundan kar elde ettiğini söylemek zor.

Ne yaptığı pek anlaşılmayan Nintendo, Super Mario Run oyunu için “free-to-start” gelir modelini uygularken Fire Emblem Heroes oyunun da ise “free-to-play” gelir modelini kullanıyor. İki farklı gelir modelini aynı anda kullanmaya çalışan firma her iki modelden de istediği verimi alabilmiş değil.

Aksi görüşler

Fire Emblem Heroes’un Japonya’da bugüne kadar çok yüksek performans göstermesine rağmen – ülke dışında özellikle ABD ve Kanada gibi pazarlarda istenen başarıyı elde edememiş olması sıkıntı yaratıyor. Daha önce çeşitli yazılarımızda belirttiğimiz gibi Batılı oyuncular ile Asyalı oyuncular arasında ki kültür farkı en önemli etken ve şirket çözüm üretebilmiş değil. Bu işi kullanıcı verilerini okumayı ve data yönetimini çok iyi bilen Tencent ve Netmarble gibi firmalardan öğrenmelerini tavsiye ederiz.

Nintendo, oyunculara, psikolojik olarak heyecan verici ve bağımlılık yapıcı bir oyun sunmuyor. Zaten oyun ve oyun firmalarına sadık olmayan mobil oyuncular kolayca oyundan uzaklaşıyor ve Nintendo istediği başarıyı Asya pazarı dışında elde edemiyor.

Gelir modelinin kapsamı nedeniyle Fire Emblem Heroes’un  gerçekten tam teşekküllü bir F2P oyunu olduğunu iddia etmekte zor.

Nintendo’nun böyle bir modeli neden tercih ettiği bilinmez ancak firma mobilde para harcayan oyuncuların neden para harcadığını ve nereye harcadığını anlamamış gibi gözüküyor.

Tabii ki, oyuncuların beklentileri  ile şirketin sunmak istedikleri farklı olunca yaşanan kopukluk, aşılması güç bir sorunu oluşturuyor.

Nintendo’nun son dönemlerde ki en büyük başarısı aynı zaman da en büyük başarısızlığı oyunculara yeni ve yenilikçi bir şeyler sunmakta ki ısrarı sonucu oluştu. DS ve Wii ‘de yaşanan başarı, 3DS ve Wii U ‘da başarısızlık olarak karşımıza çıktı.

Nintendo nadiren piyasa trendlerini takip eder

Nintendo piyasa trendlerini izlemeyen mümkünse piyasa trendlerini yaratmayı tercih eden bir firma ancak uzun süreden beri devam eden düşüşü yavaşlatmak ya da durdurmak için şirketin kafa yapısını değiştirmesi gerekiyor. 2009’dan bu yana şirket gelirleri % 76 azaldı. Bu bağlamda, oyuncuların ve piyasanın ihtiyaçlarını dinlemeleri ve talepleri karşılamaya çalışmaları gerekir. “Sizin ihtiyaçlarını biz belirleriz” mantığı ile ürün dayatmak eninde sonunda firmayı batışa sürükleyecektir.

Firmanın mobil oyunlar da ki ortağı DeNA ‘yı daha çok dinlemesi ve DeNA tarafından işlenen pazar verilerine dikkat etmesi gerekmekte. Firmanın artık mobil oyun stratejisini mevcut piyasa koşullarına dayandırmalı.

Firma açısından F2P oyunlara mevcut bakışı uygulamaya çalıştığı gelir modeli geleceği kurtarmaya yetmeyecektir. Bırakın global mobil oyun pazarını  7 milyar dolarlık Japon mobil oyun pazarında bile uzun süre etkili olmak istediğinde, hayal dünyasından uyanmak ve Tencent, Netmarble gibi firmaların izlediği yolu analiz etmek ve kendine uyarlamak zorundadır.

Kesinlikle Nintendo için küresel oyun pazarında fırtınalı günler gözüküyor. Ne olduğunu kendilerinin dahi anlamadıkları hayalci stratejileri bir kenara bırakıp tutarlı bir mobil stratejiye yönelmeleri şart. Aksi takdirde 2009 ‘da başlayan düşüşün sonu gelmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir