Google Play Store’dan 2017’de 700 Bin Uygulama Kaldırıldı

Google Play Store’da Kaldırılan Uygulama Sayısı 1 Yılda %70 Arttı

Android’in nispeten açık doğası, hem malware yazılımları hem de genel olarak üçüncü taraf uygulamalarına verilen izinler ile kötü niyetli bilgisayar korsanlarının hedefi haline geliyor. Çoğu kullanıcıya göre, ana Android uygulama mağazası Google Play Store’dur ve şirket bugün duyurduğu gibi geçen yıl mağazasından, 700.000 potansiyel olarak zararlı veya aldatıcı uygulama kaldırmış. Bu sayı, 2016’dan bugüne dek yüzde 70 arttı.

Google VP ve Google Play Güvenlik Müdürü Dave Kleidermacher’in söylediğine göre, kullanıcıların kötü niyetli bir uygulama yükleme şansı % 0,00006 (ve Google, dünya çapında ayda yaklaşık 8 milyar yüklemeye ulaştı). Bu kötü amaçlı yazılımların büyük çoğunluğu (yüzde 99) mağazaya girmedi ve Google’ın algoritmaları ve güvenlik ekipleri tarafından tamamen reddedildi. Bu açıklamadan sonra tabi ki aklımıza daha önce yaşanan sahte uygulamalar geliyor. 

Kleidermacher ayrıca Google’ın resmi mağazası olan Google Play’den ayrı bir kaynaktan zararlı uygulama yükleme olasılığının 10 kat daha fazla olduğunu belirtti.

Google Play Store'da Kaldırılan Uygulama Sayısı 1 Yılda %70 Arttı
Google Play Store’da Kaldırılan Uygulama Sayısı 1 Yılda %70 Arttı

Google uygulamaları kaldırmak için makine öğrenmesinden yararlanıyor

Google Play Protect, şu anda 2 milyardan fazla cihazda yayınlanıyor olması nedeniyle, muhtemelen dünyada en çok kullanılan kötü amaçlı yazılım tarayıcıdır. Kaldırılan uygulama sayısı, geliştiricilerin zararlı uygulamayı telefonunuza gizlemeye yönelik girişiminden ve ayrıca Google’ın mağazada görünmeden bu uygulamaları bulmak için makine öğrenimi ve diğer teknikleri kullanma çabalarını da işaret ediyor.

Diğer konularda ise, Kleidermacher Google’ın telefonlarda kripto maden çalıştırmaya çalışan daha fazla uygulama gördüğünü, ancak çoğunlukla bu eğilimlerin ortaya çıktığını ve kaldırıldığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir