E-Ticaret ‘e Yeni Vergiler Geliyor Oyun Fiyatları Artabilir

E-Ticaret dünyasına gelecek yeni bir vergi, oyun fiyatlarını komple etkileyebilir!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada ülkemizde giderek gelişen ve genişleyen e-ticaret sektörünü ilgilendiren bir vergi politikasından bahsetmişti. Bakana göre devlet, yurt dışı kaynaklı olup da ülkemizde satış gerçekleştiren kurumlara bir vergi uygulamak istiyor. Bu verginin tüketicinin her aldığı ürünlerde ekstra bir ücret ile mi uygulanacağı yoksa firmaların doğrudan devlete mi vereceği bilinmiyordu.

Hürriyet’e konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu konulara açıklık getirdi. Bakan Ağbal’a göre geçtiğimiz günlerde bahsettiği vergi sistemi gerçek oluyor. Yalnız bu yeni vergi sistemi, sadece yurt dışında olup da ülkemiz sınırlarında faaliyet gösteren firmalara uygulanacak. Zaten Vergi İdaresi’ne vergisini verene ve yurt içinde bir uzantısı olan firmalar bundan etkilenmeyecek.

Tüketicilere yansımasını da değerlendiren Bakan Ağbal, vergilerin tüketicilerden alınmayacağını söyledi. Bu vergiler tamamen devlet ve firmalar arasında olacak. Yalnız şöyle bir durum var, bu hesapta olmayan vergileri ödemek zorunda kalacak firmalar geçerli fiyat politikalarında artışa giderek ödedikleri vergileri bizim cebimizden çıkarabilirler. İleride 10 liralık bir ürünün 11-12 lira olmasına pek şaşırmamak lazım.

Oyun sektörü doğrudan etkilenebilir

Maalesef oyun sektörü de bu durumdan doğrudan etkilenebilir. Steam, Origin ve Uplay gibi pek çok oyun satış platformu, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde değil ama ülkemizle ticaret konusunda oldukça haşır neşirler. Bu nedenle bahsi geçen verginin bu platformlara uygulanmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Bunlara G2A, Kinguin, GOG, Humble Bundle gibi işletmeler de dahil olabilir. Bu nedenle vergi ödemek zorunda kalacak bu platformlar, sürpriz bir şekilde ortaya çıkan bu masrafı karşılamak için en kesin ihtimalle sattıkları oyunların fiyatlarını arttırmak zorunda kalacaklar.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yine de bu vergi sisteminin halen geliştirilme aşamasında olduğunu, bir takım değişiklikler olabileceğini de söyledi. 

Bu konu hakkında bir örnek veren Ağbal, “Örneğin İrlanda’da faaliyet gösteren bir internet sitesi var. Türkiye’de işyeri yok. Türkiye’de yapılan işlemler var. Normalde vergileme hakkı Türkiye’de. Biz de Türkiye’den yurtdışına gidecek paralardan stopaj keseceğiz. Yurtdışındaki kuruluşa ödemeyi yaparken bankaya (bu firmaya yapılacak her türlü işlemde otomatik olarak keseceksin) diyeceğiz” dedi.

Ağbal, “Vergi dairesine kayıtlı olup elektronik ticareti yürüten firmalarımız var. Bu işletmeler bakımından tevkifat yapılması yanlış olur. Biz bunu yapmak istemiyoruz. Ülkemizde vergi mükellefi olanlardan kesersek zorluk çıkarmış oluruz halbuki biz elektronik ticareti destekliyoruz. Daha çok yurtdışına yapılan satışlarda bir tevkifat çalışması var. Türkiye’de vergi mükellefi olan hiçbir şirkete bunu yapmayacağım” dedi.

Stopaj kesintisinin alıcıya yani tüketiciye ait olmayacağını vurgulayan Ağbal, “Yurtdışındaki firma yurtiçinde mükellefiyeti yok ben bu durumda banka ya da aracı kurumlara  diyeceğim. Ödeme transferi yapılırken alınacak. Ben bu ülkede vergi mükellefi olsun istiyorum. Elektronik ticaret üzerinden stopaj yapılsın istemiyoruz ama bu ülkede vergi mükellefiyeti olmadan para kazanırım diyorsanız kusura bakmayın, stopaj alırız. Yoksa bu çalışmaların hiçbirinde elektronik ticarete ilave vergi getirmek gibi bir bakış açımız yok ama elektronik ticaret yapan herkes de vergisini versin. Stopajı araç olarak kullanacağız

Bahsi geçen verginin oranı veya ücreti ise halen belli değil.

Steam oyunları vergi kapsamına girecek!

Okurlarımız arasında bilenler vardır tahmin ediyorum geçtiğimiz dönemde benzer tartışmalar Avrupa Birliği’nde de yaşandı ve hemen ardından Avustralya Steam’e yüzde 10 vergiyi zorunlu hale getirdi. Diğer ülkeler de yavaş yavaş bu sisteme geçiyorlar. Steam’in en net avantajı olan düşük fiyat tarihe karışıyor. Yüzde 8 ve Yüzde 24 arasında dağıtılan vergiler oyuncuların belini bükecek gibi görünüyor.

Vergilendirme sistemine giren ilk 10 ülke şu şekilde:

İsviçre: %8

Güney Kore: %10

Japonya: %8

Yeni Zelanda: %15

İzlanda: %24

Güney Afrika: %14

Hindistan: %15

Sırbistan: %20

Tayvan: %5

Avustralya: %10

Öte yandan Ekonomi Bakanlığı yabancı oyun yazılımcılarını Türkiye’ye çekmek için kritik bir adım atmaya hazırlanıyor. 2016 yıl sonu itibarıyla 500 milyon dolarlık pazarda dünya merkezi olma hedefiyle yola çıkan Bakanlık, yabancı yatırımcıyı da Türkiye’ye çekmek için vergi düzenlemeleri yapacak. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bunlar için özel vergi düzenlemeleri olacak” diyerek bir grup gazeteciye 180 günlük eylem planını açıkladı.

60 Milyar Liralık yatırım 

Eylem planının 2 başlık halinde olduğunu belirten Zeybekci, birinin yıl sonuna kadar ulaşılacak hedefler olduğunu belirtti. Zeybekci, bu başlığın 99 maddeden oluştuğunu söyledi. Büyük hedefler olarak koyduklarından bir tanesinin de proje bazlı yatırım teşvik sisteminde 60 milyar liralık bir yatırımı başlatmak olduğunu kaydetti. Bu sistem oyun geliştirici firmaları ve bireysel geliştiricileri de kapsıyor.

500 Milyon Dolar ihracat

Oyun yazılım sektörü hakkında yaptıkları çalışmalar da sorulan Zeybekci, “Oyun yazılım sektörünün 2016 yılı itibarıyla 500 milyon dolarlık bir ihracatı var. Türkiye olarak dünyada bu konuda o kadar kabiliyetliyiz ki oyun ihracatı, bunun içinde başka yazılımlar da vardır, 500 milyon dolar. Bununla ilgili güzel bir çalışma başlatacağız. Bu da bizim 180 günlük planımızda var. Hedefimiz, bu anlamda dünyanın merkezi olmak. Bunu sağlayacak olan ortamı sağlayacağız. Destek, teşvik vereceğiz. Dünyanın da buraya gelmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir