Çinli Oyuncular Yerel Geliştiricileri Tercih Ediyor

Çinli

2016’da Çin’de en çok indirilen oyunların % 75’i yerel olarak geliştirildi.

Sensor Tower tarafından hazırlanan raporlara göre 2016’da Çin’de Çinli oyuncular tarafından en çok indirilen 250 mobil oyunun % 75’i yerel olarak geliştirildi.

Sensor Tower ‘in verileri ilk bakışta gösteriyor ki Çin’in oyun kültürü ve gelişimi  dünyanın geri kalan bölgelerinden oldukça farklı. Çinli oyuncuların batılı oyunlardan uzak durduğunu ileri sürmek de mümkün.  Bununla beraber rapor sonucunu etkileyen üç önemli etkenin varlığını göz ardı edemeyiz.  Bu nedenlerden ilki Güney Kore’de geliştirilmiş oyunların Çin’de yasaklanmasıdır. Diğer etken ise  Google Play ‘in yasaklı olması sonucu batılı oyun yapımcıların Çin pazarına erişmekte zorlanması olarak karşımıza çıkıyor. Son etken ise Çin pazarına giriş yapmış batılı oyunların ise Çin’e özel kültürleştirme, yerelleştirme çalışmalarında yeteri kadar başarılı olamamaları.

Sensor Tower ‘in verilerine göre  2014’te indirilen ilk 250 oyunun % 39’u Çin dışında geliştirilirken 2016’da % 25’e düştü. Geçtiğimiz iki yılın verilerine baktığımız da kademeli bir düşüş görüyoruz.  Yasaklamalar ve batılı oyun geliştiricilerin Çin kültürünü ve pazarını anlamakta zorlanmaları Çinli oyuncular ile batılı geliştiriciler arasında yaşanan kopmanın günden güne arttığını gösteriyor.

Netease ve Tencent’in 2016 ‘da ki yükselişi karşısında bir çok batılı oyun stüdyosunun kapanması ya da el değiştirmesi  herhangi bir yabancı için Çin pazarında var olmanın ve rekabet koşullarının ne kadar zorlaştırdığını göstermekte.  Şimdiden her ki yayıncı firma 2017 ‘in ilk çeyreğini de  Dünya genelinde ve Çin lokalinde Android ve iOS platformları için lider olarak kapatmayı garantilemiş durumdalar.

Sensor Tower raporlarına ulaşmak için tıklayınız…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir