Apple App Store İçin Vergi Zammı

 

Apple, App Store’dan satılan uygulamalar ve uygulama içi satın almalara zam yaptı. Zamdan etkilenen birkaç ülke arasında Türkiye de yer alıyor.

Yurt dışında faaliyet gösteren yabancı şirketlerin özellikle de dijital içerikler üzerinden para kazanılan mecraların vergi ödemesi sorunu sadece ülkemizde değil küresel ölçekte tartışılan ve birçok ülkede üzerinde düzenlemeler yapılan bir konu.

Vergi konusunda çok eleştirilen ve ABD’deki son yasa ile deniz aşırı ülkelerdeki parasını anavatanına sokan Apple, dünyanın geri kalanında da vergi açılımı yaptı. Ancak bu açılım kullanıcıların cebini yakacak cinsten oldu.

Geçtiğimiz yıl konuyla ilgili açıklamalar yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu vergi sisteminin halen geliştirilme aşamasında olduğunu, bir takım değişiklikler olabileceğini de söylemişti.

Bu konu hakkında bir örnek veren Ağbal, “Örneğin İrlanda’da faaliyet gösteren bir internet sitesi var. Türkiye’de işyeri yok. Türkiye’de yapılan işlemler var. Normalde vergileme hakkı Türkiye’de. Biz de Türkiye’den yurtdışına gidecek paralardan stopaj keseceğiz. Yurtdışındaki kuruluşa ödemeyi yaparken bankaya (bu firmaya yapılacak her türlü işlemde otomatik olarak keseceksin) diyeceğiz” dedi.

Bu nedenle vergi ödemek zorunda kalacak bu platformlar, sürpriz bir şekilde ortaya çıkan bu masrafı karşılamak için en kesin ihtimalle sattıkları oyunların fiyatlarını arttırmak zorunda kalacaklar. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Mobidictum’u sosyal medyada, FacebookTwitter, ve Youtube üzerinden takip etmeyi unutmayınız. Bize destek olmak için yayınladığımız haberleri ve diğer içerikleri sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Mutlu günler dileriz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir