Harry Potter: Hogwarts Mystery Nasıl Para Kazanıyor?

Mobidictum-Harry-Potter

Merhabalar, Mobidictum olarak mobil oyun ve incelemeleri dışında mobil oyun geliştirmek isteyen geliştiriciler ve merak edenler için “Nasıl Para Kazanıyor?” serisini hayata geçirmeye karar verdik. Bu seride gerek internet ortamında yazılan yabancı yayınların çevirileri gerekse de geliştirici ile yaptığımız röportajı paylaşacağız.

İlk konuğumuz Jam City’nin geliştirdiği Harry Potter: Hogwarts Mystery oluyor. Analizimizi yaparken göz önünde bulundurduğumuz unsurlar geliştiricinin oyun içi satın alımını, oyun deneyimine nasıl entegre ettiği üzerine olacaktır.

Harry Potter: Hogwarts Mystery, serinin ana kahramanı olan Harry Potter’ın doğumunun hemen sonrasında geçen ve bir bakıma büyücülük evrenini sıfırlayan bir yapım diyebiliriz. Hem hikaye hem de görev odaklı olan oyun, Hogwarts’a katılan yeni bir öğrencinin kaybolan kardeşini aramasını ve bu sırada yeni iksirler, büyüler öğrenip arkadaşlıklar kurmasına odaklanan bir oyun olarak tasarlanmış.

Enerji Odaklı

Oyundaki ilerlemeniz enerji odaklı görevlerle sağlanıyor. Yapmanız gereken şey temel olarak parıldayan şeylere basmak ve enerji karşılığında onları yerine getirmek. Enerjiniz bittiğinde ise ister dolmasını bekleyebilir, isterseniz de oyun içinde nadir bulunan mücevherlerinizi kullanarak doldurabilirsiniz. Enerji dolumunun dışında hikayenin de devam etmesi adına bazı görevler belirli bir süre bekledikten sonra açılıyor, ancak beklemek istemezseniz mücevher karşılığında o görevleri de anında açabilirsiniz.

Bu temel mekanikler, oyunun “geri dönüş oranı” ve “parasallaştırma” gibi önemli faktörler adına tasarlanmış diyebiliriz. Çünkü görevleri tamamlamak da aynı zamanda zaman odaklı bir mekanik; her görevin sonunda yıldız kazandığınız için ve bazı görevleri ne kadar uzun yaparsanız o kadar çok yıldız ve deneyim puanı kazandığınız için görev ne kadar uzun olursa gereken enerji miktarı da o kadar artıyor. Enerjiniz uzun görevlere yetmeyeceği için bir noktada görevi tamamlamak adına oyuna tekrar girmeniz gerekiyor bu da geri dönüş oranına fazlasıyla etki ediyor. Aynı zamanda görevlerden bir bakıma kişiliğinizle alakalı olan Cesaret, Empati ve Bilgi gibi üç ana deneyim elde ediyorsunuz ve bu deneyimler parayla satın alınamıyor.

“Harry Potter: Hogwarts Mystery genel kitleyi hedeflese de,
para kazanmak için çok küçük bir grubu hedeflemiş durumda.”

Bugün ne giysem?

Mücevherler sadece enerji satın almaya yaramıyor, aynı zamanda karakterinizi özelleştirmek için de kullanabiliyorsunuz. Oyun içinde çok pahalı ürünler yok, erken aşama oyundaki en pahalı eşya 400 mücevher ediyor. Hogwarts Mystery aynı zamanda ikincil bir para birimi olarak sikke kullanıyor. Bu sikkelerle daha az estetik olan kıyafetleri alabiliyorsunuz.  Oyun sizi görevleri yaptıkça hem sikke ile hem de mücevher ile ödüllendiriyor.

Geniş Kitle,  Hafif Parasallaştırma

Hogwarts Mystery çıkış yaptığı günden beri önemli mobil oyun pazarlarında hem App Store, hem de Play Store kanadında zirveye çıkmayı başardı. Oyunu hemen bitirmek adına binlerce lira harcayabilirsiniz, ancak oyun yapısı itibariyle sizi daha yavaş ve sakin bir oynanışa davet ediyor. Parasallaştırmayı gözünüze sokmayarak, sadece süreci hızlandırmak isteyenler için kullanan Hogwarts Mystery’de mücevherleri görevleri hızlandırmak için kullanmak daha mantıklı bir seçenek olacaktır. Sonuç olarak, Harry Potter: Hogwarts Mystery genel kitleyi hedeflese de, para kazanmak için çok küçük bir grubu hedeflemiş durumda.

Kaynak: PocketGamer

Yazar: Atilla Kabakçıoğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir