Mobil Oyunlar Hızlı Bir Şekilde Oyuncu Kaybediyor

Mobil

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki mobil oyuncular, oynadıkları oyundan çok çabuk sıkılıyor ve diğer oyunlara yöneliyorlar. Oyun geliştiriciler bu değişime uyum sağlamakta zorlanıyorlar.

Mobil oyunlar akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte büyük kitlelere ulaşmayı başardılar, ancak son araştırmalar gösteriyor ki oyuncuları ellerinde tutmakta büyük sorun yaşıyorlar. Adobe ve App Annie tarafından ayrı ayrı hazırlanan pazar araştırma raporlarına göre indirilmeye sunulan yeni oyunlar yaklaşık 17 hafta içerisinde market potansiyelinin yüzde 90’ına ulaşıyor. Bu durum, mobil oyunların kısa bir sürede tüketilmesi ve unutulmasına neden oluyor.

Raporlar gösteriyor ki mobil oyun sektörü büyüdükçe yeni oyunların kullanıcı kazanma maliyeti artarken, kazanılan oyuncuyu elde tutmakta zorlaşıyor.

Mobil oyunlardaki kan kaybı neden?

Mobil oyunların genellikle  ücretsiz olması, oyun geliştirici ve oyun sayısının fazla olması ve reklamların etkisi, mobil oyunların kullanıcı kaybetmesindeki en büyük etkenler arasında yer alıyor.

Mobil oyunların ücretsiz olması; bu tür oyunları tercih eden kişilerin herhangi bir ödeme yapmadan, sadece birkaç megabyte internet kullanarak farklı oyunlara erişebilmesini mümkün kılıyor. Harcama yapmadığınız oyundan vazgeçmeniz de kolay oluyor.
Geliştirici ve oyun sayısının fazla olması sonucunda oyuncular benzer içeriğe sahip pek çok oyunla karşılaşıyor. Tek bir oyuna bağlı kalmak yerine alternatiflere yöneliyorlar.
Reklam bütçesi güçlü firmalar “büyük balık küçük balığı yutar” sözünü doğrularcasına indirme sayılarında belirleyici faktör haline geliyor. Ufak stüdyo ya da bağımsız geliştiricilerin son derece kaliteli oyunları dahi ön plana çıkamıyor ve reklam gücü yüksek firmalar oyuncuları çekiyor. Bundan ötürü mobil oyunlar, oyuncu kazanabildiği kadar hızlı bir şekilde kaybedebiliyorlar. Bu duruma verilebilecek en iyi örneklerden birisi de öyle sanıyorum ki Kabam ‘ın Legacy Of Zeus oyunu. Ciddi bir reklam kampanyası ile kısa sürede milyonlarca kullanıcıyı kendisine çekmeyi başaran oyun rakip firmaların reklam kampanyaları sonucu hızlıca oyuncu kaybederek geçtiğimiz günlerde kapandı.
Oyuncuların tek bir oyuna bağlı kalmaması, geliştiricilerin düzenli olarak yeni oyunları piyasaya sürmesi anlamına geliyor. Bu değişim büyük oyun stüdyolarının proje sayısını dolayısı ile üretim ve tanıtım maliyetlerini artıracaktır. Öte yandan hızlı bir şekilde yeni oyunlar geliştiremeyen ve geliştirdikleri oyunlar için yeterli reklam bütçesine sahip olmayan oyun stüdyoları geri kalacak ve düşüşe geçecekler.
Sektördeki bu değişimin farkına varan geliştiriciler, oyunlarının başarılı olup olmadığını kısa sürede başardıkları ile değerlendirecekler ve hızlı pazarlanabilir, kolay tüketilir kısa ömürlü oyunlar geliştirme yoluna gideceklerdir.
Kaynak: Venture Beat
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir