Microsoft, Minimum Sistem Gereksinimleri Listesini Güncelledi

Microsoft

Çok yakında sunulmaya başlayacak olan Windows 10 Mobile Creators güncellemesi ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı. Microsoft, bu güncellemeyi alacak donanım özelliklerinin listesini yayınladı.

Yazılım ve donanım devi Microsoft, Windows 10 Mobile Creators Güncelleştirmesinin hemen öncesinde Windows 10 Mobile için desteklenen yonga seti listesinide güncelledi.

Güzel haber şu ki, Windows 10 Mobile’a güncellenebilecek cihazlar için hiçbir şey değişmedi. Microsoft son yaptığı duyuru ile destek verdiği yonga setlerini daha net bir dille açıkladı. Aşağıdaki listede bulunan yonga setlerine sahip cihazlar, Windows 10 Mobile Creators Güncellemesine yükseltilebilir ve çalıştırabilirler.

  • Snapdragon 810, 808, 801, 800, 617, 410, 400, 210, 200 ve S4 Plus

Peki kötü haber ne derseniz? Yeni Windows 10 akıllı telefon üretmek isteyen firmalar içinde değişen bir şey yok.  Windows 10 içeren cihazlar üretmek isteyen üreticiler bir önce ki nesil işlemci kullanmak zorunda.

SoCs supported in Windows Phone that can be updated to Windows 10
Windows 10 Mobile Tarafından Desteklenen İşlemciler

Artık OEM üreticilerin yeni Windows 10 akıllı telefonlar için satın alabilecekleri yonga setleri arasında sadece Snapdragon , 820, 810, 808, 617 ve Snapdragon 210 bulunuyor. Bu durumu çeşitli nedenlerden dolayı endişe verici bulduk. Her şeyden önce Snapdragon 410,  430 ve hatta Snapdragon 650 serisi yonga setleri gibi ortalama seviye işlemciler için Windows 10 Mobile desteği verilmiyor. OEM’ler muhtemelen dahili olarak böyle acınası bir işlemci listesi ile modern Android akıllı telefonlarla rekabet edebilecek, güçlü orta seviye cihazlar oluşturamazlar.

Cerulean Moment ve Trekstor’un yeni Windows 10 Mobile telefonları Windows Phone hayranlarının tepkisini çekmişti. Belki burada suçlu bu üreticiler değil, Üreticilere işlemci desteği konusunda kısıtlamalar getiren Microsoft firmasıdır.

İkinci olarak ise Windows 10 Mobile Creators güncellemesinin desteklediği en yeni işlemci HP Elite X3’ün de sahip olduğu Snapdragon 820. LG G6 ve Galaxy S8 gibi modern amiral gemisi cihazları, Snapdragon 835 veya Snapdragon 821 yonga seti kullanırken Windows 10 kullanan cihazların bu modellerle yarışması mümkün gözükmüyor.

Microsoft ne yapmak istiyor ?

Öyle gözüküyor ki Microsoft son dönemde çokça dile getirilen Surface telefonlar çıkana kadar Windows Phone tarafında ciddi hamle yapmaya niyetli değil. Üreticilerinde durumdan şikayetçi olduğu aşikar.  Microsoft bir yandan eski Qualcomm işlemcilere verdiği desteği azaltırken  Snapdragon 821, 835 gibi  yeni donanımları desteklemeyerek belki de, Windows Phone macerasını sonlandırmaya hazırlanıyor.  Şu an verilen güncellemelerin ise önceden satılmış cihazlar için günü kurtarmaya yönelik olduğunu söyleyebiliriz.

Microsoft, son dönemde Windows’u ARM tabanlı işlemciler üzerinde çalıştırma gayreti içinde. Bunu Snapdragon 835 yonga seti ile de bir bakıma başarmış durumda. Ancak belirtmeliyiz ki bu çalışmalar cep telefonları için değil. Microsoft şu an tüm enerjisini ve düşük güç tüketimine odaklanan ultra mobil tablet ve dizüstü bilgisayarlar için harcıyor. Bu gelişmelerin ışında altını çizmek isteriz ki Microsoft Windows Phone ‘u öldürmeye kararlı. Firma, tablet ve ultrabook piyasasına hareket getirecek çalışmalar peşinde. Eğer Snapdragon 835 ile yapılan denemeler olumlu sonuç verirse telefon özelliği eklenmiş tablet arayüzü ile kullanılan masa üstü Windows 10 ‘lu cep telefonlarını görmemiz mümkün olabilir. Masa üstü uygulamalar ile desteklenecek bu platform mobile ne derece uygun olur bilinmez ancak Windows Phone ‘larda ki en büyük sorunlardan biri olan yetersiz uygulama sorunu ortadan kalkacak gibi duruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir